Tips for tryggere netthandel

Unngå å bli svindlet når du handler på internett. Her er de beste tipsene for trygg netthandel.

netthandel, trygg, svindel, tips

Handel i nettbutikker er som regel minst like trygt som å handle i butikk, så lenge du tar enkelte forhåndsregler.

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Handle på nett

Her er noen tips for tryggere handel i nettbutikker:

  1. Finn andres erfaringer med nettbutikken. Snakk med andre som du kjenner og har handlet i butikken før, eller bruk BesteNettbutikker.com og undersøk om andre kunder har skrevet en omtale eller lagt inn egne erfaringer om den nettbutikken du skal handle i.
  2. Søk på [nettbutikkens navn] og deretter gjenta dette søket i kombinasjon med ord som "Svindel", "Scam" og "erfaringer". Dette kan avsløre eventuelle problemer med nettbutikken.
  3. Sjekk returmuligheter før du bestiller. En seriøs nettbutikk som har norsk kvalitetsstandard i forhold til forbrukerrettigheter vil alltid gi deg gode betingelser på retur av produkter som ikke tilfredsstiller dine krav. I salgsbetingelsene som du skal finne på nettbutikkens sider bør dette stå beskrevet.
  4. Bruk alltid kredittkort når du handler på nett. Hvis du overfører penger direkte fra din bank har du ikke samme beskyttelse som når du handler med kredittkort. I tillegg til å gi deg beskyttelse ved eventuell svindel eller tvister mellom deg og nettbutikken, kan du også oppnå andre fordeler ved bruk av kredittkort, for eksempel gratis reiseforsikring eller rabatter ved kjøp. Noen kredittkort er dessuten gebyrfri og kan gi deg rentefri betalingsutsettelse.
  5. Dine passord skal bare du vite. Profesjonelle nettbutikker krypterer sine passord, slik at bare du kan gjengi de i klartekst. Du skal kun skrive inn passordene dine til nettbutikken dersom du vet at du skal logge deg inn på nettbutikkens område. Velg passord som består av en kombinasjon av små og store bokstaver, og tall og symboler.
  6. Bruker du sikker programvare? Du bør som et minimum ha oppdatert antivirus programvare og brannmur når du bruker internett, og dette gjelder selvfølgelig også for netthandel. Kontroller om programvaren din er oppdatert.
  7. Ta vare på transaksjonsbevis du får av nettbutikken. Du får som regel en ordrebekreftelse på e-post eller direkte på skjermen. Skriv ut denne eller ta en digital kopi som du har som referanse til senere om det skulle være behov for det.
  8. Aldri gi opplysninger om ditt kredittkort, PIN-koder og lignende informasjon over e-post. Slike foreslørsler er klassiske svindelforsøk. Dersom e-posten kommer fra en kjent e-post adresse betyr ikke det at det er fra den avsenderen du tror det er. Profesjonelle kan utgi seg for å være hvem som helst på internett, og de er dyktige på å få det hele til å se svært troverdig ut. Kontroller URL og e-post-hoder ned til minste detalj om du vil være helt sikker.
  9. Hemmelig oppbevaring av PIN koder, kortnummer og personlige opplysninger forhindrer at uvedkommende får tak i viktige opplysninger.
  10. Del dine erfaringer om nettbutikker slik at du kan hjelpe andre som også handler på internett. Hvis alle bidrar med å dele sine erfaringer vil det raskt bli mye mindre lukurativt å drive med svindel på internett. Det er til stor hjelp å vite hvor man IKKE skal handle, men kanskje like viktig er det å vite hvor man kan handle trygt. Derfor er det like viktig å dele positive opplevelser som negative opplevelser når man handler i nettbutikker.