Black Friday på nett

Black Friday er den store handelsbegivenheten i året og en tradisjon importert fra USA. Les alt om svartefredag og de beste blackfriday-tips her.

black, friday

Black friday er dagen da det kan lønne seg å gjøre unna både julehandel og handel til privat bruk. Dette er årets store handelsdag, og i tillegg til Cyber Monday dagen der man kan gjøre virkelig gode kjøp, også i innenlands nettbutikker.

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Store handledager

I USA regnes black friday som starten på julehandelen, og det er nå man kan gjøre gode kjøp både på julegaver og personlige innkjøp av alt fra elektronikk til kjøkkenprodukter, dagligvarer og klær, og mye, mye annet.

Black Friday i Norge

Svartefredag er en amerikansk tradisjon, men nå er det altså også blitt en norsk tradisjon. Til tross for dette er det noen nettbutikker som ikke kjører spesielle kampanjer denne dagen.

Dagligvarebutikkene har heller ingen vane for å kjøre "knakende gode tilbud" denne dagen. Melk og brød er like dyrt som på alle andre dager. Derimot kan man gjøre gode kjøp når det gjelder mange andre produkter.

Black Friday er den store handelsdagen med alle de gode tilbudene. Det er også en stor dag for nettbutikker og butikker over hele landet og ellers i den vestlige verden. Samtidig med alle de gode tilbudene, finnes det også mange lokketilbud og "røverkjøp" som egentlig ikke er så gode som det kan virke som.

Når er black friday i år?

Black Friday faller alltid på dagen etter Thanksgiving i USA, så det vi først må vite da er: Når er Thanksgiving i USA i år?

Thanksgiving er alltid den fjerde torsdagen i november. Dermed sier det seg selv at black friday alltid er den fjerde fredagen i samme måned.

Når dette er klart, kan vi så finne ut når black friday kommer i år. Her er datoene for black friday tidligere år og kommende år:

 • 27 november 2020
 • 26 november 2021
 • 25 november 2022
 • 24 november 2023
 • 29 november 2024
 • 28 november 2025
 • 27 november 2026
 • 26 november 2027
 • 24 november 2028

Tips til black friday

Det er mulig å gjøre svært gode kjøp på black friday. Noen av prisene man kan oppnå denne dagen vil man ikke se før lenge etterpå. Enkelte tilbud er så gode at de vil være enestående tilfeller, og om man ikke slår til på black friday, da må man betale full pris eller eventuelt med en mindre rabatt senere.

Når det gjelder elektronikkprodukter kan disse ofte kjøpes billigere på black friday, men prisen på elektronikk vil alltid falle, og venter du ett halvt år på å kjøpe den nyeste mobiltelefonen eller TV-en så kan du nok få de til samme pris som den beste black-friday-prisen.

Her er noen gode tips og ting å tenke på til førstkommende black friday:

 • Tenk over hva du kjøper. Det at noe er billig, er i seg selv ikke et kjøpsargument. Skal du alltid slå til på gode tilbud, blir det det snart tomt i pengeskrinet, og den dagen du virkelig må ha noe, har du kanskje ikke råd til å kjøpe det. Kjøp først og fremst det du trenger, har behov for, glede av og ikke minst det du har råd til.
 • Ikke betalt for mye. Prissammenligningstjenester på nett finnes det mange av. Ett problem med sider som prisjakt.no og prisguiden.no er at de ikke omfatter alle nettbutikker og alle gode tilbud som finnes der ute. Derfor bør man også i tillegg gjøre egne undersøkelser. Sjekk nettbutikker som ikke er inkludert i deres sammenligningstjeneste, og du vil kanskje samtidig oppdage at det finnes andre alternativer til det produktet du ønsker å kjøpe. Bruk gjerne vår nettbutikk-oversikt når du skal gå på oppdagelsesferd og finne gode shoppingmuligheter i Norge.
 • Planlegg black friday i god tid. Dette er en dag man kan gjøre gode kjøp, men det er ikke dagen for impulskjøp. Dersom du venter med å kjøpe noe tidligere på året, vil du ikke bare kunne oppnå en bedre pris på black friday, du vil kanskje også finne ut at du ikke trenger å kjøpe den tingen i det hele tatt.
 • Kjøp julegavene på svartefredag. Du vil ikke bare få mulighet til å oppnå en bedre pris, du kan også kjøpe mer til samme beløp, eller eventuelt spare de pengene du får til overs. I tillegg vil du få fri hele desember til å gjøre andre juleforberedelser og dermed litt mindre stress i den hektiske julemåneden.
 • Sett opp en beløpsgrense på hvor mye du kan bruke på black friday. Selv om du planlegger, kan det være vanskelig å ikke la seg friste av gode kjøp. Dersom du vet at du mangler impulskontroll når tilbudene blir ekstra gode og du ikke kan tenke annet enn "løp og kjøp", da kan det være en fordel å sette en beløpsgrense før du beveger deg ut på den svarte handelsdagen.
 • Mandagen etter kan gi deg enda bedre tilbud. Det kommer alltid en dag i morgen, og når black friday er over og helgen er forbi, kommer Cyber Monday, som er dagen da du kan gjøre enda flere kupp, spesielt i nettbutikkene.