Starte egen norsk nettbutikk? Slik gjør du det!

Det har blitt veldig enkelt å starte nettbutikk i Norge (tusenvis av lønnsomme norske nettbutikker er beviset på det). Her får du oppskriften på hvordan du kan starte egen nettbutikk, så billig og enkelt som mulig!

Starte nettbutikk

Start nettbutikk - selv om du ikke har tidligere erfaring, kapital eller mye tid til overs... Dette er noe du kan gjøre på deltid (eller du kan utvide til en fulltidsjobb, karriere eller til og med et bedriftseventyr!). Vi omtaler her den mest vanlige oppstartsmetoden for nettbutikker, nemlig dropshipping: Du behøver da nesten ingen investeringer på forhånd, kun et domene og webhotell (se linken for mer info om akkurat dette, her får du også selve "softwaren" til nettbutikken uten ekstra kostnad). I tillegg må du ha en god oversikt over leverandører som har produktene du ønsker å selge, her finner du leverandører til produktene du skal selge (der finnes alle tenkelige produkter både for norske og utenlandske nettbutikker).

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Handle på nett

Du behøver verken noe erfaring, kapital eller et nettverk for å starte nettbutikk i Norge i dag. Det har blitt så enkelt at så godt som "alle" kan gjøre det.

Som du sikkert allerede forstår, så er det noen få grunnleggende ting som må på plass...

En nettbutikk må selvsagt ha følgende:

 • domene - dette koster "nesten ingenting". En hundrelapp i året kanskje (kan også være gratis, mer om dette straks). Hvis du ikke allerede har et domene tli nettbutikken eller lurer på hvord det er bra og billig å kjøpe domene, så har du her en god og billig tjeneste for kjøp av domene til nettbutikken.
 • webhotell må man selvsagt også ha. Vi anbefaler et webhotell som tilbyr alt av software for nettbutikker inkludert, altså må du ikke betale en krone for selve nettbutikken. Det eneste du betaler er leie av webhotell. Dette er den desidert vanligste måten å gjøre det på, og også den beste måten. Det finnes mange webhotell å velge blant, vi anbefaler Hostinger til nettbutikk. I tillegg til en enkel klikk-og-fiks-ferdig løsning for å lage nettbutikk, får du også "gratis" domene her når du betaler for leie av webhotell.

Domene og webhotell er altså det grunnleggende.

Design til nettbutikk = gratis. Du kan i begynnelsen bare benytte designet som følger med webhotellets løsninger, det fungerer mer enn godt nok i starten. Det viktigste er å komme i gang.

Logo kan du kanskje fikse selv eller betale noen for å designe for deg, men det er kanskje ikke nødvendig å bruke penger på dette i starten.

Så kommer vi til det aller viktigste punktet:

 • Hva skal du selge?
 • Hvilke varer/produkter skal du tilby i nettbutikken?
 • Hvordan skal du skaffe disse varene?

Det er her mange går "i fella". De kjøper inn et stort varelager, og så finner de ut senera at det ikke var så lett å selge disse varene til ønsket pris, kanskje må de selge til innkjøpspris eller med tap. Kanskje får de ikke solgt varene i det hele tatt! Nettbutikken har blitt et tapsprosjekt og man har tapt mye penger (selv om målet kanskje var å tjene penger!).

Heldigvis finnes det et mye bedre alternativ her, en liten "hemmelighet" (som nå de aller fleste nettbutikk-eiere allerede kjenner godt til).

Denne "hemmeligheten" kalles dropshipping...

Visste du at når du kjøper noe fra en nettbutikk (og dette gjelder både norske og utenlandske nettbutikker) så er det ofte slik at nettbutikken ikke har denne varen på eget lager?

Det er riktig: De selger en vare de selv ikke har.

Hva betyr dette for deg som skal starte nettbutikk?

Det betyr at... kanskje kan du også gjøre dette? Veldig mange nettbutikker driver på akkurat denne måten, og det kan være svært lønnsomt, for ikke å snakke om at det eliminerer nesten all risiko ved å drive nettbutikk!

Så hvordan starte en nettbutikk, selv om du aldri kjøper inn noen varer? Jo, du selger andres varer... i din nettbutikk!

Det høres nesten ulovlig ut, men det er det ikke. Det er fullt lovlig, og ingenting i veien med å gjøre det på denne måten.

Dropshipping er heller ikke "uetisk", i den forstand at de varene du selger i din nettbutikk via dropshipping er gjerne ikke tilgjengelig for kjøp direkte fra grossisten. Du som selger disse varene blir dermed et nødvendig mellomledd. Uten deg hadde det kanskje vært betydelig vanskeligere å kjøpe disse varene. Du tilbyr altså en tjeneste av verdi, som både er lovlig og som markedet bør sette pris på (for å være mer presis, så er det du som setter prisen - du kan sette utsalgsprisen til akkurat det du selv ønsker, men om du ønsker kunder bør det selvsagt være innenfor rimelighetens grenser).

Så nå forstår du kanskje hvordan dropshipping fungerer:

Du selger altså varer fra en leverandør gjennom din nettbutikk, ved at du...

 1. finner en (eller flere) leverandør(-er) som inngår en dropshipping-avtale med deg
 2. legger inn produktene fra leverandør i din nettbutikk
 3. du er i gang med nettbutikken, og venter nå på kunder...
 4. så kommer den første kunden, legger inn en ordre.
 5. denne ordren sender du til leverandør, som så direktesender varen ut til kunde.
 6. du mottar mellomlegget mellom leverandørpris og utsalgspris minus frakt (prisen du selv har valgt)

Det er virkelig ikke vanskelig å etablere en nettbutikk med denne metoden. Veldig mange har startet lønnsomme nettbutikker akkurat på denne måten, inkludert noen av de største og mest vellykkede nettbutikkene i verden!

Det eneste som kan være krevende er å finne leverandører. For hvem vil begynne å inngå en dropshipping-avtale med akkurat deg, du som kanskje aldri har drevet nettbutikk før eller som har noen referanser å vise til? Leverandørene er ofte bare interessert i å selge, og du kan hjelpe de via din nettbutikk.

Utfordringen er altså å finne disse leverandørene. Du må jo selge noe, og da må du enten kjøpe varene selv først (som vi har påpekt, det er risikabelt og krever mye erfaring og kapital), eller du kan gjøre det som her beskrevet og starte nettbutikk etter dropshipping-modellen...

Så igjen, hvordan finne leverandører?

Her er en mulighet å begynne å søke i markedet selv, ta kontakt med leverandører direkte. Det du da sannsynligvis vil finne ut er at dette slett ikke er så enkelt som det høres ut.

Samtidig vet vi at det finnes tusenvis (kanskje millioner!) av nettbutikker som allerede driver vellykket med dropshipping. Det hadde jo vært rart om det ikke finnes noen arena hvor slike nettbutikk-eiere kan diskutere sammen på nettet, og kanskje dele tips og erfaringer med hverandre. Det finnes en slik nettside, og det er denne fantastiske dropshipping-siden. Her vil du finne leverandører som selger produktene som egner seg til din nettbutikk.

Vanskelige er det faktisk ikke å starte nettbutikk i Norge i dag.

Om du har lest hele denne siden, så gratulerer! Du kan nå sannsynligvis mer enn 99% av befolkningen om hvordan en lønnsom nettbutikk kan startes - hjemmefra på kjøkkenbenken om det er det du vil!