Betaling over internett

Vi ser på betalingsmuligheter over internett, og hvor trygt det er å betale på nett.

betaling, betale, betalingsmuligheter, internett

Betalingsmuligheter på internett er kredittkort, forskuddsbetaling ved bankoverføring, postoppkrav, faktura, samt betalingsalternativer som PayPal og PayEx.

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Handle på nett

Det finnes mange måter å betale på når du handler i nettbutikker på internett. Her er de vanligste betalingsmuligheter:

  • Kredittkort
  • Bankoverføring
  • Postoppkrav
  • Faktura
  • PayPal, PayEx og tilsvarende

Vi skal i tur og orden ta for oss ting som er verdt å vite ved de overnevnte betalingsmulighetene.

Kredittkort og bankkort

Kredittkort beskrives ofte som den beste måten å betale på nettbutikker, men det er ikke nødvendigvis riktig. Fordelen ved kredittkort-betaling er at du er bedre sikret mot enkelte typer svindel, da du kan få pengene dekket av kortselskapet hvis alle forholdene ligger til rette for det. Ulempene ved kredittkort er imidlertid også viktige å ta med. Kredittkortgjeld er blitt et alvorlig problem, og dersom du vet du mangler kontroll på din personlige økonomi er det nok best å la være å eie et kredittkort. Du kan også benytte bankkortet ditt til å betale over internett.

VISA og MasterCard er de mest brukte kredittkort i Norge. På Visa.no og MasterCard.no finner du informasjon om disse. For å benytte deg av disse må du være tilknyttet en bank som har forbindelse til enten VISA eller MasterCard.

Kretittkort-tips ved netthandel:

  1. Unngå forbruksfellen. Ta ikke opp dyre forbrukslån dersom det ikke er helt nødvendig. Kjøp heller ikke varer på kreditt dersom du vet det vil bli vanskelig å betale tilbake før rentene begynner å løpe.
  2. Handle alltid med kredittkort på nett. Kjøp med kredittkort gir deg en ekstra beskyttelse i tilfelle svindel eller om det skulle oppstå en tvist mellom deg og nettbutikken. Kredittkortkjøp gir deg en ekstra trygghet når du handler på nett.
  3. Betal tilbake kreditt raskt. Gjør du det i løpet av 30-50 dager (antall dager avhenger av betingelsene på ditt kredittkort) vil du kunne unngå renter på kjøpet, og ditt kredittkjøp vil i praktisk ha fungert som et gratis lån.
  4. Velg et bra kredittkort. Vi anbefaler at du benytter et kredittkort med gode betingelser. Det kan man spare mye penger på, og i tillegg er det andre fordeler som gratis reiseforsikring og rentefri betalingsutsettelse i opptil flere uker.

Bankoverføring

Dersom bankoverføring tilbys, er det nesten alltid snakk om forskuddsbetaling. Hvis du betaler med debet-kort eller bankoverføring på giro er du litt dårligere dekket enn tradisjonelle betingelser ved kredittkort. Du mottar et KID nummer som identifiserer deg og din ordre, og når du har betalt inn beløpet og benyttet den KID du har mottatt, vil nettbutikken sende varen til deg. Benytt denne betalingsmuligheten kun hos nettbutikker som virker seriøse og som du føler du har god grunn til å stole på.

Postoppkrav

Ulempen med postoppkrav er at du må betale ekstra på grunn av gebyrene som Posten tar for oppkrav. Du må også ned på Postkontoret for å få utlevert pakken, den kommer ikke direkte hjem til deg. Ser man bort i fra dette er postoppkrav en måte å betale på som sikrer kunden til en viss grad.

Dersom du ikke stoler på avsender bør du åpne pakken på postkontoret for å kontrollere at du har mottatt det du har bestilt (for eksempel, at du har mottatt den bærbare PC-en som du hadde bestilt i nettbutikken, og ikke en pakke med murstein. Sjansen for at dette skjer om du bestiller hos en etablert nettbutikk er minimal, men handler du på auksjonssider og rubrikksider der useriøse firma og privatpersoner selger sine varer kan du bli utsatt for slik svindel.

Faktura

Betaling ved faktura er det få nettbutikker som tilbyr, ettersom det er en stor risiko for nettbutikken. De fleste nettbutikker sender ikke varer med faktura, men om du får muligheten er det en ypperlig mulighet dersom du ikke stoler på nettbutikken. Risikoen er minimal, ettersom du får produktet hjem til deg og kan kontrollere at det du har kjøpt virkelig står i samsvar med produktbeskrivelsen i nettbutikken. Om det skulle være noe galt, kan du returnere produktet og la bedriften som sendte deg produktet betale for returfrakt, og du har full rett til å gjøre dette i forhold til forbrukerrettigheter.

PayPal og tilsvarende betalingsmuligheter

Tredjeparts betalingsløsninger som PayPal og PayEx er en av de tryggeste måtene å betale på internett.

PayPal gjør betaling over internett til en lek, men imidlertid er de ikke alle som er like optimistiske til PayPal (søk for eksempel på "PayPal sucks" i Google Søk). Brukere som har opplevd at kontoen deres hos PayPal har blitt frøset (stengt) uten en åpenbar grunn er selvfølgelig kritiske til tjenesten. Vi vil likevel karakterisere PayPal som en god løsning for betaling på internett, til tross for en rekke negative bemerkninger rundt om på internett. Tjenesten er til tross brukt av ganske mange milliner mennesker, og det ville vært unaturlig om ikke alle hadde de samme positive opplevelsene.

Bitcoin er fremdeles en ganske sjelden betalingsmulighet i de fleste nettbutikker, selv om det en og annen nettbutikk som også aksepterer Bitcoin-betaling og andre digitale valuta som betalingsmiddel.

Beste betalingsmåte i nettbutikker?

Det tryggeste ved kjøp i nettbutikker er uten tvil kredittkort eller elektroniske betalingsløsninger som PayPal. Norske forbrukere er nok likevel aller best dekket om de velger å foreta sine betalinger med kredittkort.