Handle på nett trygt og billig

Svindel i nettbutikker er dessverre ikke uvanlig. Handle kun i kjente nettbutikker, og unngå nybegynnertabbene og useriøse butikker på nett.

netthandel, tips

Handle tryggere på nett, unngå svindel fra falske nettbutikker og finn den beste prisen. Her er noen tips som kan gjøre det enklere og tryggere å handle på nett.

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Shopping

Netthandel tips for deg som ønsker å kjøpe varene på nett i stedet for å handle i utsalgsbutikker og på kjøpesentre.

Tips til bedre netthandel

Tips til bedre netthandel.

  • Sjekk prisen flere steder før du kjøper. Prissammenligningstjenester som Prisguiden.no og Prisjakt.no er en god start, men selv ikke disse tjenestene kan gi garantere deg den absolutt billigste prisen på alle produkter. Det vil være en fordel om du i tillegg sjekker om produkter er tilgjengelig i andre nettbutikker som ikke er inkludert i slike tjenester. Et utvidet manuelt søk ved å sjekke opp enda flere nettbutikker er et godt tips, bruk gjerne katalogen over nettbutikker på denne siden for å finne flere butikker på nett som kanskje kan selge det samme produktet.
  • Er nettbutikken seriøs eller useriøs? Har de kontaktinformasjon? Dersom du skal handle fra et nettsted, er det vesentlig at det finnes kontaktinformasjon der. Hvis du bestiller noe og de bare har begrenset eller ingen kontaktmuligheter, vil det kanskje være vanskelig å klage.
  • Gjør deg kjent med kjøpsvilkår og kjøpsbetingelser før du handler. Når du har kjøpt varene og akseptert betingelsene, har nettbutikken det siste ordet, men de må selvsagt forholde seg til lover og regler. Noen nettbutikker ignorerer også enkelte lover, og i så fall er det enklere å handle i seriøse nettbutikker, enn å risikere å handle i mindre seriøse nettbutikker bare fordi de selger varene noe billigere.
  • Leveringstid? Noen nettbutikker leverer raskt, andre bruker lang tid på leveringen. Vær sikker på at du får varene i akseptabel tid ved å sjekke leveringstid og leveringsbetingelser.
  • Skal du handle fra utenlandske nettbutikker? Sjekk regler om toll og merverdiavgift.
  • Auksjon eller kjøpe nå? Noen ganger kan du få varene billigere ved å handle på auksjoner i stedet for å kjøpe uten pruting eller annet.

Falske nettbutikker

Vær oppmerksom på at det finnes mange falske nettbutikker. Dette er ofte ulovlige nettbutikker som er eid av kriminelle, og du står uten noen rettigheter dersom du kjøper fra disse nettbutikkene. I tillegg kan det hende du kan bli straffet ved å kjøpe enkelte varer fra disse butikkene, og du er selv ansvarlig for å sjekke lovverket dersom du importerer noe fra utlandet. Se en oversikt over falske nettbutikker hos Forbrukertilsynet.

Frakt og fraktkostnader

Mange nettbutikker inkluderer fraktkostnader ved kjøp over et bestemt beløp. Andre har gratis frakt på alle bestillinger. Uansett er det viktig å sette seg inn i fraktbetingelsene og vilkårene for levering. Sjekk at varene er tilgjengelig på lager, og hvis ikke hvor lang tid det antas at varene vil kunne sendes.

Frakt og leveringstid er også påvirket av hvilket fraktselskap nettbutikken benytter. Det enkleste er ofte å få pakkene levert på postkontor eller i postkontor i butikken.

Trygg betaling i nettbutikker

Nettbutikker tilbyr gjerne mange forskjellige betalingsmåter. Man kan handle med kredittkort, bankkort, faktura, direkte bankoverføring og PayPal, Vipps, og til og med bitcoin i noen nettbutikker.

Betal med kredittkort. Det tryggeste er faktisk å betale med kredittkort. Da har du krav på å få pengene tilbake dersom det innebærer svindel fra nettbutikkens side.

Ikke betal kontant. Ikke under noen omstendigheter bør man handle i nettbutikker som krever betaling via direkte bankoverføring. Heller ikke kontant betaling, men vi har til gode å se nettbutikker som krever at man faktisk må gjøre opp for seg ved å sende penger i posten.

Handle i norske nettbutikker. Det finnes mange gode utenlandske nettbutikker, men mange velger likevel å handle i innenlands nettbutikker. Det er enkelt, føles trygt, og det blir enklere å forholde seg til lovverket, rettigheter, retur og mye annet. Utenlandske nettbutikker som du kjenner og som du stoler på er det ingen grunn til å advare mot, men om produktene også selges i norske butikker på internett til samme pris, finnes det knapt noen gode argumenter for å kjøpe i utlandet. Leveringstiden vil nesten uten unntak være lengre dersom du handler fra utenlandske nettbutikker, og noen ganger er det også svært lang leveringstid.

Det er lov å ombestemme seg

Angreretten kan selvfølgelig benyttes, og returordninger blir også benyttet av norske forbrukere som handler på nett. Det er dine rettigheter som kunde å kunne levere tilbake en vare, men det medfører også at man følger de betingelsene som nettbutikken har satt, så lenge vilkårene de har gitt er innenfor lovverket.