Toll og tollgrense

Alt om toll og tollgrense her. Hvor mye må du betale i toll når du importerer varer selv fra utenlandske nettbutikker og nettsider? Hva er tollgrensen, og må du betale merverdiavgift?

toll, tollgrense

Det er mange regler som gjelder ved kjøp av varer fra utlandet. Ofte er det enkleste å handle i norske butikker på nett, og dersom man finner tilsvarende samme pris innenlands er det få gode grunner til å handle fra utenlandske nettbutikker.

30. mai 2024 av Norske nettbutikker / Shopping

Det er enkelt å beregne toll selv. Ved å benytte tjenesten på toll.no/no/netthandel/ finner du selv ut hvor mye du må betale i toll og merverdiavgift.

Toll og tollgrense er noe som forvirrer mange som handler på nett, og her er noen viktige ting å være klar over når man importerer varer selv fra utenlandske nettbutikker.

Verdt å vite om toll og tollgrense

Her er noen ting som kan være verdt å vite om toll og tollgrense.

  • 350 kroner er grensen for når du slipper å betale MVA, eller merverdiavgift. Hvis både varen og fraktkostnader samlet er lavere enn dette, slipper du unna moms. Det finnes unntak, nærmere bestemt kjøp av alkohol og tobakk fra utlandet.
  • Du må betale merverdiavgift på alle kjøp av varer fra utlandet med mindre den faller inn under 350-kroners regelen, eller dersom det ikke er snakk om avgiftsfrie varer. Varer som er avgiftsfrie er for eksempel bøker til eget bruk, her er det ingen moms selv om du kjøper mange bøker fra utlandet. Gjelder også sangbøker, aviser, tegneserier (i bokform), lydbøker.
  • Toll er noe du bare betaler på klær og matvarer (og noen andre helt spesielle unntak).
  • Fortolling er det du betaler til fraktselskapet som frakter varen, og er et gebyr og ikke toll på selve varen. Fortolling og toll er altså to forskjellige ting.

Ulovlig import

Merk at det ikke er alle varer du kan importere til Norge. Dette er straffbart, og vil medføre konfiskerer og kanskje også annen straff. Ulovlige varer for import i Norge er:

  • Legemidler
  • Våpen
  • Planter: Her er det mange lover og man bør gjøre seg kjent med alle relevante områder i lovverk og forskrifter før man importerer noe som helst av planter.
  • matvarer, næringsmidler og kosttilskudd: kjøtt, kjøttprodukter, melk, meieriprodukter er ulovlig å importere utenfor EU/EØS.
  • Alkohol: loven om import av alkohol, alkoholavgfiter og regler for hvor mye alkohol du får ta med deg over landegrensen gjelder.